Recept

RECEPT, en bra grund för att lyckas med nya vanor i köket!



Mat kan vara ett känsligt kapitel. Så mycket rutiner, ritualer, smakminnen och doftminnen.

Det går att förändra och varje gång vi skapar ett nytt positivt smakminne är du ett steg på väg.  Det gäller att våga, vilja och ibland ha tålamod med andra, dig själv och smaklökarna. 



Några favoriter


Särskilt i början när vi försöker prova nya saker brukar det gå lättare om det ändå påminner om det vi är vana vid. Så gyllenbruna pannkankor eller lite matigare raggmunk, en fräsch Tzatsiki och en smarrig kladdkaka mm hittar du recept på här nedan.

Vill du ha flera och mer recept är du välkommen att beställa våra Receptsamlingar så får du tillgång till dom och kan ladda ner här direkt från sidan.

Pannkakor / Raggmunk / Crepes


3dl kikärtsmjöl

1,5 dl potatismjöl

1,5dl durramjöl

ca 6 dl vatten

ev en nypa havssalt


Vispa ihop allt till en jämn smet. Stek gyllenbruna i kokosfett på medelhög värme. Om det behövs kan du smälta lite extra kokosfett och blanda i smeten.


Det går utmärkt att göra raggmunk av smeten. Eller testa min favorit: Tillsätt 2 finrivna morötter och 1 grovriven gul lök, svartpeppar och örtsalt. Stek som vanligt men se till att breda ut smeten i pannan ordentligt. 


Pannkakorna stelnar när de är kalla, så om du vill rulla eller vika snyggt, gör det direkt. Du kan också spara smet i kylskåpet ett par dagar.


Serveringsförslag:

-Rårörda lingon sötade med med lönnsirap.

-Gör en snabb sylt av andra bär och lönnsirap.

-Sallad och tzatsiki eller annan kall sås på kokosyoghurt eller nöt/frö-bas.

-Fräs champinjoner, lök, blomkål och färsk persilja, krydda efter smak späd till en krämig sås, red av med potatismjöl om det behövs. Rulla in röran i färska pannkakorna och gratinera i ungnen. 


Smaklig måltid!




Fröknäcke


3 plåtar, ugnsvärme 150grader C


6 dl mjöl ( ex potatismjöl eller durra)

3 dl solrosfrön

3 dl sesamfrön

1,5 dl psyllium/linfrön

1,5 tsk havssalt

1,5 dl avokadoolja

7,5dl kokhett vatten

ev. örtkryddor och salt att toppa med.


Sätt ugnen på 150 grader. Rör ihop alla torra ingredienser och bland väl. Tillsätt oljan och sedan 7,5 dl kokhett vatten. Blanda väl.

Kavla ut degen mellan 2 bakplåtspapper, ganska tunn. Strö över örtkryddor och havssalt efter tycke och smak, t ex oregano, timjan, basilika... Skär eventuellt i rutor.

Grädda i ugnen i ca 1 timma  tills det fått lite färg och har stelnat. 

Låt svalna och bryt i lagom stora bitar.


Knaprigt gott! Mums!




Kladdkaka



unsplash